Introducere:
Ikebana este arta japoneză a aranjării florilor, dar nu e vorba doar de estetică—este o formă de meditație și expresie spirituală. Cuvântul vine din japoneză: ikeru („a da viață”) și hana („floare”), deci literalmente înseamnă „a da viață florilor”.
Spre deosebire de aranjamentele florale occidentale, care pun accent pe abundență și simetrie, ikebana valorifică minimalismul, echilibrul și armonia.
A apărut în Japonia în secolul al VI-lea, inițial ca ofrandă florală în templele budiste, și a evoluat într-o artă rafinată, cu numeroase școli și stiluri distincte.
Aflăm azi povestea doamnei Daniela Anca Turdean-primul profesor acreditat din România al celebrei Școli Sogetsu de Ikebana din Tokyo. Este designer floral, fotograf profesionist și un veritabil ambasador al artei florale japoneze în România.
Cum a început povestea Dumneavoastră cu ikebana? V-ați imaginat vreodată că această artă va deveni o parte atât de importantă din viața Dumneavoastră? Ce anume v-a atras cel mai mult la această formă de exprimare artistică atât de delicată?
Se spune ca ce iti doresti sa faci in adolescenta, este de fapt ceea ce esti menit sa faci in viata! Apoi, viata te poarta pe multe alte cai…Cand aveam 14 ani, mi-am cumparat o carticica cu o coperta galbena si o ikebana, cu titlul “Ikebana, arta aranjarii florilor”
Am citit-o de multe ori si am incercat sa aranjez flori ca in exemplele aratate. In acei ani ai comunismului, am fost mereu atrasa de tot ce venea din Asia, din China si Vietnam, tari prietene!
A fost un drum ușor? Ați avut mentori sau modele care v-au inspirat în mod special?
La varsta de 58 de ani, am primit cadou un curs de decorator floral, la Ilbach. Am redescoperit Ikebana cautand pe Pinterest diverse aranjamente florale.
Am vrut sa studiez, dar aici nu erau profesori acreditati. Am mers timp de un an la Sofia, unde am studiat cu un profesor al scolii japoneze Sogetsu. Apoi, in pandemie, m-am mutat la Roma, unde am studiat timp de trei ani, in weekend-uri.
Am terminat scoala Sogetsu in martie 2022, ca professor gradul 4, fiind primul profesor acreditat din Bucuresti, singurul care a studiat personal cu un profesor. Si in 2023, dupa inca un an de studiu am devenit profesor gradul 3. Profesorul meu a fost Lucio Farinelli.
Acum, studiez cu un professor japonez, pentru urmatorul grad. Toti profesorii mi-au fost dragi si am incercat sa invat cat mai multe de la ei.
Ce frumos! Cum ați defini ikebana, dincolo de ideea de „aranjament floral”? Ce reprezintă pentru Dumneavoastră?
Ikebana este pentru mine o meditatie cu flori! Este recreerea naturii intr-un vas.
Care sunt principiile de bază care stau la temelia acestei arte și cum influențează ele procesul creativ?
In aranjamentele ikebana “basic” sunt reprezentate cele trei elemente: Shin, Soe si Hikae, adica Cerul, Omul si Pamantul.
Dupa ce studiem timp de minim un an aceste aranjamente “basic”, cu dimensiuni si unghiuri determinate, urmeaza celelalte teme, free style.
Ikebana este o arta! Aceasta nu se poate invata online! Un profesor iti alege pentru fiecare tema vasul si materialele in armonie si astfel te ghideaza in procesul creativ, iti formeaza un simt estetic.
Ce înseamnă pentru Dumneavoastră să lucrați cu natura într-un mod atât de atent, conștient și respectuos?
Pentru mine este ceva care vindeca stresul cotidian. In lockdown mi-a facut atat de bine sa opresc stirile, sa ascult muzica si sa aranjez ikebana cu flori, buruieni, iarba, crengi…tot ce gaseam prin curte…
Cum este primită ikebana în România? Simțiți că există interes din partea publicului larg sau mai degrabă din partea unei nișe?
Am avut de multe ori surpriza ca multi oameni nu stiau ce este ikebana. Cred ca este un public de nisa, cei care au vizitat sau au citit despre Japonia.
In pandemie, scoala a renuntat la regulile stricte si a permis lectii online. Si asa au facut scoala mai multe doamne. Fiecare are propriul stil, in functie de cum a invatat!
Ați încercat să integrați elemente din flora sau cultura românească în compozițiile Dumneavoastră?
Folosesc mereu flora noastra! Prefer florile din gradina, nu florile importate. Folosesc si ceramica traditionala romaneasca.
Considerați că există o sensibilitate comună între viziunea estetică japoneză și cea românească?
Da. Aceasta abordare minimalista a reprezentarii naturii, se regaseste si in iile noastre vechi, in modelele de pe ceramica noastra veche sau de pe scoarte. Ma refer la lucrurile vechi, pe care le mai intalnim doar in muzee.
În ce fel v-a transformat ikebana, ca ființă umană?
Ikebana te transforma! Este ca o meditatie! Te invata sa fii smerit in fata naturii, sa apreciezi o floare, dar si o buturuga uscata sau un fir de iarba.
Ce v-a învățat lucrul cu florile despre ritm, răbdare sau echilibru interior?
Cand aranjezi florile intr-un aranjament ikebana, intai alegi materialele si vasul, te gandesti ce structura se potriveste, ce miscare ii dai, cum creezi spatiul pozitiv (materialul vegetal si vasul) si spatiul negativ (golul dintre elemente). Toate acestea necesita concentrare, rabdare, echilibru…
Aveți un moment preferat în procesul de creație – o etapă care vă aduce o liniște sau o bucurie specială?
Cel mai minunat moment este cand, dupa multe modificari, reusesc sa pun in valoare toate elementele. Si cand fotografia aranjamentului confirma asta!
Stiu că susțineți cursuri/ ateliere. Cum reacționează participanții la întâlnirea cu ikebana?
Participantii sunt uimiti ce pot sa faca! Si eu sunt uimita! Caci, folosind aceleasi materiale, nu sunt doua aranjamente la fel!
Ce le-ați spune celor care își doresc să înceapă să practice ikebana, dar nu știu de unde să pornească?
Sa se gandeasca bine daca vor sa urmeze aceasta scoala, Sogetsu, care dureaza minim trei ani. Sa lucreze primele carti cu un profesor, care sa le formeze simtul estetic, alegandu-le vase, crengi si flori in armonie. Sau, daca vor doar cateva notiuni, sa urmeze workshop-uri, in care invata cate ceva, niste reguli de baza, ca sa isi aranjeze o ikebana acasa.
Ce proiecte sau idei vă entuziasmează în această perioadă?
Fundatia Calea Victoriei mi-a propus sa fac niste workshop-uri. Am avut deja doua si urmeaza sa mai fac in septembrie.
Continui sa studiez cu profesorul meu, Yumiko Tsunakawa si sa predau cunostintele dobandite, studentilor mei.
Dupa ce am terminat scoala, am ales sa nu refuz pe nimeni care ma roaga sa decorez un spatiu cu ikebana, chiar daca a fost cu conostintele mele, cu timpul meu si cu banii mei!
Asa am facut expozitii de fotografie la Gradina Botanica si Institutul Agronomic, am aranjat ikebana decorand salile Institutului Agronomic, ale Bibliotecii Academiei, ale Aulei Academiei Romane, la Libraria Humanitas Lipscani (chiar ieri am fost cu fetita mea acolo si am admirat tablourile de la ultimul etaj) sau la magazinul Retros.
Dacă ați putea crea o compoziție ikebana într-un loc special – oriunde în lume –, unde v-ați imagina că s-ar potrivi cel mai bine și ce ați alege să includeți în ea?
Cand mergeam la Roma, luam o vaza mica si faceam o ikebana cu un fundal antic!
Aceasta este una dintre fotografii:
O idee ar fi sa fac o ikebana mica pe Masa Tacerii, pe o margine…folosind flori de camp si o vaza cu forme rotunjite, ca sculpturile lui Brancusi.
Cum vedeți viitorul ikebanei în România? Ce speranțe aveți în această direcție?
Viitorul ikebanei in Romania va fi un succes! Plin de speranta!
(creatia unei eleve a dnei Turdean)
Cât de frumos! Ador ikebana și bonsaiul! 🤗🤗🤗